Alimentatie bepalen via bemiddeling: de snelste weg naar een eerlijke regeling
De alimentatie bepalen is samen met de verblijfsregeling voor de kinderen een van de grootste twistpunten bij een scheiding. De reden? De wet stelt dat beide ouders naar vermogen moeten bijdragen aan de opvoeding en de opleiding van hun kinderen tot die meerderjarig zijn, hun opleiding voltooid hebben of een eigen inkomen hebben. De wet zegt dus niet hoeveel wie in welke situatie moet betalen. Jij en je ex-partner mogen dus samen de alimentatie bepalen.
Alimentatie bepalen bij verdeelde meningen
Bij de meeste scheidingen is die vrijheid om de alimentatie onderling te bepalen een voordeel. Ex-partners komen vaak snel tot een akkoord. Maar soms zijn de meningen verdeeld. Elke ouder moet naar vermogen bijdragen en dat is voor interpretatie vatbaar. Een herkenbare situatie? Dan treden we als erkende familiaal bemiddelaars graag op als neutrale tussenpersoon. We helpen jou en je ex-partner om een alimentatie te bepalen die voor jullie beiden aanvaardbaar is en eerlijk aanvoelt.
Rekening houden met alle kosten
Alimentatie moet je opsplitsen in:
- verblijfsgebonden kosten, zoals eten en nutsvoorzieningen
- niet-verblijfsgebonden kosten, zoals schoolrekeningen en vrijetijdsuitgaven
Als bemiddelaars begeleiden we jullie naar duidelijke afspraken rond beide types kosten.
Een ouderschapsplan als basis voor alimentatie
Samen bepalen we een vast bedrag per maand voor de verblijfsgebonden kosten. Daarnaast vullen we de standaardlijst van de niet-verblijfsgebonden kosten aan met alles wat jullie belangrijk vinden. Staan de kosten netjes op papier? Dan bepalen we of de niet-verblijfsgebonden kosten per maand worden verrekend of dat jullie een kinderrekening openen. We spreken ook af wat er gebeurt met het kindergeld en eventuele fiscale tegemoetkomingen. Gaan jullie akkoord? Dan nemen we de alimentatieregeling mee op in het ouderschapsplan.