Ik krijg in mijn sessies heel vaak de vraag of er andere regels gelden wanneer je scheidt na een huwelijk of nadat je wettelijk of feitelijk samengewoond hebt. Het korte antwoord? Ja. Bij een echtscheiding verplicht de wet je om een echtscheidingsovereenkomst op te stellen. Woon je daarentegen wettelijk of feitelijk samen en beslissen jij en je partner om uit elkaar te gaan? Dan ben je wettelijk niet verplicht om regelingen over jullie vermogen of kinderen op papier te zetten.
Geen papier = geen zekerheid
Dat je niet verplicht bent om een overeenkomst op te stellen, lijkt op het eerste gezicht fijn. Het betekent minder administratie. En als er één ding is waar je geen zin in hebt bij een scheiding, dan is het wel bezig zijn met een berg papierwerk. Maar er schuilt ook een gevaar in die vrijheid. Zolang jullie goed met elkaar overeenkomen, is er geen probleem. Maar je weet nooit wat het leven brengt. Vaak ontstaan er conflicten als één van jullie een nieuwe partner krijgt. En als je dan niets op papier hebt staan …
Zelf aan de slag?
Je kunt de regelingen over jullie kinderen en eventueel over jullie bezittingen dus het best op papier zetten. Dat mag je zelf doen, maar besef wel dat je een zekere expertise nodig hebt om zo’n document waterdicht op te stellen. Je doet er dus goed aan om een bemiddelaar in te schakelen die dagelijks scheidingssituaties van dichtbij meemaakt en de juridische mogelijkheden kent. Langsgaan bij je notaris is ook een optie.
Naar de rechtbank?
Hebben jullie de afspraken in een overzichtelijk document gegoten en dat ondertekend? Dan kunnen jullie je document laten homologeren door de rechtbank. Dat betekent dat je de afspraken kunt afdwingen wanneer één van jullie er zich niet aan houdt. Een homologatie is dus zeker iets wat je moet overwegen.
Wil je graag meer weten over de afspraken die je het best op papier kunt zetten als je wettelijk of feitelijk samengewoond hebt en uit elkaar gaat? Neem dan gerust contact met ons op.