Het leven kan soms vreemd lopen. Je ontmoet iemand en wordt geraakt door zijn of haar innemende persoonlijkheid, betoverende lach of fantastische gevoel voor humor. Je denkt elke minuut van elke dag aan die persoon en hebt maar één wens: samenzijn. En dan blijkt dat die persoon net zo over jou denkt. Je geluk kan niet op en jullie beginnen aan jullie leven samen.
Plots geen ‘ons’ meer
Kon je teruggaan in de tijd en tegen je verliefde zelf van toen zeggen dat er een tijd zou komen dat je liever zonder die persoon verder wilt, dan had je waarschijnlijk jezelf niet geloofd. Want je bent smoorverliefd en die persoon is alles wat je in een partner zoekt. En toch komt dat moment waarvan je dacht dat het nooit zou komen: de magie is weg, de liefde is over en ‘ons’ bestaat niet meer.
Emotionele rollercoaster
Of jullie nu gezamenlijk tot dat besluit komen, of jij of je partner het initiatief neemt om uit elkaar te gaan, één ding is zeker: als je scheidt, komt er een administratieve tsunami op je af. Net op het moment dat je hoofd daar niet naar staat en je op een emotionele rollercoaster zit, moet je beslissingen nemen die niet alleen effect hebben op jouw leven, maar ook op dat van je kinderen.
Bemiddelaar = objectieve tussenpersoon bij je echtscheiding
Ook al hebben je ex-partner en jij de bedoeling om met respect en in onderling overleg te scheiden, vaak staan emoties een vlotte scheiding in de weg. Bovendien heb je vaak meer vragen dan antwoorden. Dan is het heel fijn om te kunnen terugvallen op een objectieve tussenpersoon zoals een scheidingsbemiddelaar die jullie door het proces loodst en jullie helpt om de juiste regelingen te treffen en goede afspraken te maken. Maar hoe kies je zo’n scheidingsbemiddelaar?
Een erkende bemiddelaar: betrouwbaar en neutraal
Eerst en vooral: de keuze van je bemiddelaar is helemaal vrij. Wie je ook kiest, je bemiddelaar zal altijd optreden als een neutrale en betrouwbare tussenpersoon die gehouden is door het beroepsgeheim en in de bemiddeling bij je scheiding rekening houdt met de belangen van jou, je ex-partner én jullie kinderen. Tenminste als je kiest voor een erkende bemiddelaar.
Maar één criterium in je keuze
Het internet staat vol met lijstjes van punten waarop je moet letten als je een scheidingsbemiddelaar kiest. Voor mij is er maar één criterium, naast het feit dat hij of zij erkend moet zijn: je moet je goed voelen bij die persoon. Want je laten bijstaan door een bemiddelaar bij je scheiding betekent ook dat je jezelf moet openstellen in een van de meest emotionele periodes in je leven. Vertrouw dus op je gevoel. Want een scheidingsbemiddelaar is een belangrijke factor om tot juridisch correcte, gedragen en goede afspraken te komen.