Voor sommige uitdagingen en problemen in het leven bestaat er een kant-en-klare oplossing. Als je job je geen voldoening meer schenkt, ga je op zoek naar een andere. Als je oververmoeid raakt door de ratrace waarin je zit, trek je de stekker er even uit. En als je relatie niet meer werkt en de liefde voor je partner bekoeld is, dan ga je met respect uit elkaar. Simpel toch?
Eigen geluk op de tweede plaats
Mijn betoog klopt misschien wel voor de eerste twee stellingen. En ook voor de derde … als je geen kinderen hebt. Zijn die er wel? Dan is de beslissing om uit elkaar te gaan niet zo eenvoudig. Want als er iemand op deze aardbol is van wie je het geluk belangrijker vindt dan je eigen geluk, dan zijn het wel je kinderen.
En dus stel je je de vraag of het niet beter is om samen te blijven in plaats van uit elkaar te gaan en je kinderen op te voeden in co-ouderschap. Het is een vraag die heel vaak in mijn begeleidingen opduikt. Het spijtige nieuws? Het is een vraag waar geen pasklaar antwoord op te geven is.
Een of twee huizen?
Eigenlijk betekent die vraag dat je moet achterhalen of je kinderen zich gelukkiger zullen voelen in een huis waar mama en papa ongelukkig zijn, maar het gezin intact is, of in een situatie waarin ze in co-ouderschap opgroeien in twee huizen waar mama en papa afzonderlijk gelukkig zijn, maar niet meer samenwonen.
Twee feiten op een rijtje
Het juiste antwoord op de vraag of je moet kiezen voor co-ouderschap of toch maar moet samenblijven voor de kinderen is heel persoonlijk en hangt van veel factoren af. Ik geef je graag twee feiten, zonder daar een waarde aan te koppelen.
• Samenblijven = negatieve impact
Sommige deskundigen waarschuwen voor de negatieve impact van opgroeien in een gezin waar vaak ruzie is. Ze beweren dat de kinderen de mindere goede opvoedkundige vaardigheden van hun ruziënde ouders zullen overnemen en later zullen hanteren bij de opvoeding van hun eigen kinderen. Bovendien zal de focus van de ouders op hun eigen problemen liggen, waardoor de kinderen het risico lopen om in meer of minder mate verwaarloosd te worden.
• Samenblijven = beter voor de kinderen
Er zijn onderzoeken die aantonen dat kinderen beter af zijn als het gezin intact blijft, ook al houden de ouders niet langer van elkaar en hebben mama en/of papa duidelijk verdriet. Essentieel is wel dat de ouders met respect voor elkaar samenblijven en eigenlijk ‘co-ouderen’ zonder co-ouderschap. Een andere voorwaarde is dat ouders hun eventuele ruzies niet in het bijzijn van de kinderen uitvechten.
Kiezen om samen te blijven voor de kinderen, of om uit elkaar te gaan en je kinderen in co-ouderschap op te voeden, is een van de moeilijkste aspecten van een relatie die onder druk staat. De experts van Orato begeleiden je graag op de weg naar de beste keuze voor jou. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.