Het leven loopt niet altijd zoals je het verwacht. Jaren geleden had je nooit gedacht dat jij en je ex-partner ooit uit elkaar zouden groeien. Toch is dat gebeurd. En dus hebben jullie besloten om elk je eigen weg te gaan. Daarbij kiezen jullie voor co-ouderschap. Want jullie zijn dan wel ex-partners, maar willen graag samen ouders blijven en jullie verantwoordelijkheid opnemen.
Gescheurd en aan vervanging toe
De verblijfsregeling die jullie binnen het co-ouderschap afspreken, kun je vergelijken met een nieuw kleedje voor je dochter. Dat heb je gekocht omdat haar oude lievelingskleedje gescheurd was en vervangen moest worden. En dus ben je de winkels afgelopen tot je een kleedje vond waarvan je overtuigd was dat ze het prachtig zou vinden. Ze zal er misschien niet meteen zo weg van zijn als van haar oude kleedje, maar ze zal er zeker blij mee zijn.
Onwennig in het begin
Voor je dochter voelt een nieuw kleedje zelden meteen helemaal goed aan. En dat is normaal, want de stof is nog wat stijf en ze let er extra hard op dat ze het niet vuilmaakt (het is tenslotte nieuw). En ravotten is al helemaal uit den boze. Kortom, als ze het nieuwe kleedje draagt, voelt ze zich wat onwennig.
Meegaan in het co-ouderschap
Dat is voor kinderen vaak ook zo als het gaat over de verblijfsregeling die hun ouders afgesproken hebben. Mama en papa gaan scheiden, maar maken niet te veel ruzie en kiezen voor co-ouderschap. Dus zullen ze daar maar in meegaan en heel voorzichtig met de nieuwe situatie omgaan. Daardoor krijg je als ouder het signaal dat je de beste regeling voor je kinderen en jullie specifieke situatie gevonden hebt. Het oude kleedje was dan wel mooier, maar het nieuwe is best oké!
Almaar comfortabeler
Na een tijd is het nieuwe kleedje enkele keren gewassen, want er is al eens chocolade op gemorst of dat ravotten heeft een flinke grasvlek opgeleverd. Maar het kleedje is nog altijd mooi. Je dochter voelt er zich almaar comfortabeler in, de onwennigheid verdwijnt en ze draagt het almaar meer zoals ze haar oude lievelingskleedje droeg.
Om haar eigen bestwil
En dan komt de tijd dat je dochter weer een groeischeut krijgt. Het kleedje zit misschien wat krap, maar het is wel haar lievelingskleedje. Ook al voelt je dochter er zich heel goed in, je weet dat het om haar eigen bestwil is dat je begint uit te kijken naar een nieuw lievelingskleedje …
Modeblaadjes bij de hand
Met co-ouderschap is het net zo. Een scheiding lijkt de tijd even stil te zetten. Je spreekt een co-ouderschapsregeling (of een andere verblijfsregeling) af en kunt opgelucht ademhalen: het nieuwe kleedje is gekocht en zit behoorlijk lekker. Maar dat betekent niet dat je de modeblaadjes moet negeren. Want kinderen groeien, gezinssituaties veranderen, het leven herneemt zijn loop. En dan kan de regeling voor je kinderen ineens niet meer zo lekker zitten en begint het kleedje te spannen …
Meegroeien met de situatie
Een verblijfsregeling (zoals co-ouderschap) meet je het best op tijd een nieuw kleedje aan. Jullie regeling moet meegroeien op maat van de kinderen én de veranderingen in het leven van de ouders. Sta er op tijd bij stil. Want voor je het weet, is het kleedje niet alleen te klein, maar ook gescheurd!