Olifant Voel je dat er dingen stroef lopen in je nieuw samengestelde gezin? Je merkt dat iedereen heel voorzichtig is om zeker niemand op de tenen te trappen. De communicatie is vluchtig en oppervlakkig en beperkt zich tot de thema’s school, werk en weer. De kinderen ‘wonen’ in hun kamer en ook jij en je partner zoeken almaar meer een eigen plekje op. Niemand voelt zich op zijn gemak …

Warm wordt kil

Jullie vormden ooit zo’n fijn en warm nieuw samengesteld gezin waarin iedereen zich thuis voelde. Maar nu is er een kille sfeer je gezin binnengeslopen waar je machteloos tegenover staat. Wat is er toch gebeurd? Wel, jullie hebben een nieuw huisdier gekregen: er is een olifant in huis.

Met een grote boog

Olifanten komen nieuw samengestelde gezinnen binnen als ze nog klein zijn. Ze kunnen alle kleuren van de regenboog hebben en nemen nog niet veel plaats in. Niemand heeft graag een olifant in huis, dus wat doe je? Je negeert hem. Als hij in het midden van de kamer staat, loop je er met een grote boog omheen. Want als je hem geen aandacht geeft, zal hij wel vanzelf weggaan en een andere thuis zoeken, zeker?

Deel van je nieuw samengestelde gezin

Het probleem? Dat doen olifanten net niet. Integendeel. Ze groeien als je ze negeert! En voor je het weet, staat er een uit de kluiten gewassen exemplaar in je kamer dat deel uitmaakt van je nieuw samengestelde gezin. Loop daar maar eens omheen zonder hem te storen. Want hem storen wil je niet. Een grote olifant kan gevaarlijk zijn. Met zijn sterke poten en lange slagtanden kan hij zomaar iemand heel erg pijn doen.

Geef je olifant een naam

Negeren werkt dus niet. Maar hoe krijg je dan die olifant weer het huis uit? Door hem te erkennen. Olifanten worden niet graag opgemerkt. Als ze gezien en erkend worden – en een naam krijgen – worden ze ineens weer kleiner, tot ze op een dag vertrekken om een plaatsje te zoeken bij een ander nieuw samengesteld gezin.

Met andere woorden: als je merkt dat er onbehagen binnensluipt in je nieuw samengestelde gezin, dan negeer je dat het best niet, ook al gaat het nog maar over een babyolifantje. Gemakkelijk is dat niet, dat geef ik toe. Niemand vindt het fijn om te benoemen wat er niet goed gaat … We hebben allemaal graag dat ons gezin warm en gezellig is, en goed functioneert.

Zet je babyolifant aan de deur

Bijt op tijd door de zure appel en zeg ’s avonds aan tafel: ‘Ik heb het gevoel dat ons gezin wat vierkant draait. Kunnen we er eens samen over praten?’ Eerlijk reflecteren over je eigen houding, en de andere gezinsleden aanmoedigen om dat ook te doen, is erg belangrijk. Het is de enige manier om te voorkomen dat die babyolifant groeit en in je huis blijft plakken.

Expert-olifantenvangers bij Orato

Zit je toch met een volwassen olifant in huis? Dan helpt Orato je graag. Onze gezinstherapeuten zijn gespecialiseerde olifantenvangers die met heel veel zorg de olifant in je nieuw samengestelde gezin benoemen, en samen met jullie in een veilig kader aan de slag gaan om die olifant kleiner maken, en hem vervolgens de deur te wijzen.

Sta je aan de start van een nieuw samengesteld gezin? Ontdek dan de gratis online tool en het boek van Eensgezind.