Relatietherapie: een ‘klein onderhoud’ voor je relatie

U bent hier:
Relatietherapie: een ‘klein onderhoud’ voor je relatie

Blog: Relatietherapie: een ‘klein onderhoud’ voor je relatie

Nele De Keyser

Je relatie is zoals je auto. Een vreemde vergelijking? Op het eerste gezicht misschien wel, maar als je er even over nadenkt, zul je ontdekken dat die vergelijking helemaal niet zo vergezocht is. Ik vergelijk relatietherapie bijvoorbeeld graag met het ‘klein onderhoud’ van je auto. Maar de gelijkenissen gaan nog verder dan dat …

De leuke en spannende fase

Weet je nog hoe trots je was toen je je eerste autootje kocht? Of toen je je huidige wagen in de garage ging oppikken? Ik wel. Ik herinner me nog goed hoe ik glunderde, toen ik de sleutels van mijn eerste tweedehands Polootje overhandigd kreeg. Want een auto kopen – eerste, tweede, nieuwe of tweedehands – is altijd een leuke en spannende gebeurtenis.

In topconditie houden

En de fun blijft in het begin maar duren, want elke dag maakt je ‘nieuwe’ auto je verwachtingen waar. Straffer nog, soms overtreft hij ze en ontdek je een optie waarop je niet gerekend had. Je bent dan ook heel gelukkig en heel erg voorzichtig. Want je wilt geen krassen of deuken en bent regelmatig in de weer met water, zeep en een stofzuiger om je auto te laten blinken. Zo’n periodieke onderhoudsbeurt om je wagen in topconditie te houden sla je natuurlijk nooit over.

Minder en minder enthousiasme

Maar na een tijdje neemt je enthousiasme over je auto af. Je auto wordt gewoon. Je laat al eens wat rommel slingeren op de achterbank, je parkeert wat minder voorzichtig en je wordt minder warm van die opties die je eerst zo opwindend vond. Maar een onderhoud blijf je uitvoeren, want je wilt veilig blijven rijden en grote kosten voorkomen.

Uitzonderlijk wordt gewoon

In een relatie gaat het er min of meer op dezelfde manier aan toe. De grote verliefdheid neemt af en je relatie die in het begin zo uitzonderlijk was, wordt gewoon. De unieke ‘opties’ die je partner zo onweerstaanbaar maakten, vind je nu een beetje vanzelfsprekend. Je ziet de ‘gebreken’, maar investeert in het onderhoud van je relatie en spreekt erover met je partner.

Uiteindelijk uit elkaar gegroeid

En zo kabbelt je relatie voort. Alleen merk je dat die ‘gebreken’ je beginnen te irriteren en dat je almaar meer ruziemaakt. Je hebt geen zin of energie meer om te praten en je relatie te onderhouden, en je groeit almaar verder uit elkaar. En zo gaan de jaren voorbij. Tot je op een dag beslist dat het op die manier niet meer verder kan, en je bij een professional gaat aankloppen voor relatietherapie.

Binnen voor herstelling

Wacht je tot dat moment om in relatietherapie te gaan? Dan zijn er grote kosten aan je relatie. Want je hebt niet regelmatig genoeg geïnvesteerd in kleine onderhoudsbeurten. Alles ging vanzelfsprekend, je werk en de kinderen vroegen zoveel aandacht, je was te moe om aan je relatie te werken … Het gevolg? Je moet nu met een groot defect binnengaan voor herstelling.

Relatietherapie = professionele relatiehulp

Je kunt je relatie op verschillende manieren onderhouden. Daar is niet altijd de hulp van een professional voor nodig. Net zoals je zelf het waterreservoir van je auto kunt bijvullen, de banden kunt oppompen of een haperend kofferslot kunt smeren, kun je ook zelf kleine dingen doen om je relatie te onderhouden.
Toch is het een goed idee om regelmatig de hulp van een therapeut in te roepen. Want met je wagen ga je toch ook jaarlijks voor een onderhoud naar een professionele garagist, omdat die dingen ziet die jij niet opmerkt.

Tijdig actie nemen

Net zoals een garagist bij het jaarlijkse onderhoud ziet een relatietherapeut tijdens de relatietherapie patronen en risico’s die je zelf niet ziet. Want de therapeut staat buiten je relatie en heeft daardoor een duidelijk en objectief zicht op wat er zich onderhuids en onuitgesproken afspeelt. Zo kun je tijdig actie ondernemen en samen met je therapeut een oplossing vinden.

Panne voorkomen met relatietherapie

Als ervaren therapeut pleit ik voor regelmatig onderhoud van je relatie, ook als alles min of meer goed lijkt te gaan. Want een klein onderhoud vraagt geen langdurig therapeutisch proces. Eén of twee sessies relatietherapie kunnen genoeg zijn om te voorkomen dat je relatie op een bepaald moment in panne valt!